Календар

Јули
п
в
с
ч
п
с
н
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
             

Неделен Програм

Воис Мастер курс

Харе Кришна
Маха - Мантра

Строфа на месецот

 

Шримад Бхагаватам 4.11.13

 

titikṣayā karuṇayā
 maitryā cākhila-jantuṣu
samatvena ca sarvātmā
 bhagavān samprasīdati

 

Превод

Господ е секогаш многу задоволен со Неговиот посветеник кога посветеникот ќе ги поздрави другите луѓе со толеранција, сомилост, пријателство и чувство на еднаквост.

 

Толкување


Должност е на напредниот посветеник во втората фаза од развивањето на посветеноста да делува во согласност со овој стих. Има три фази во посветениот живот. Во почетната фаза, посветеникот едноставно се грижи само за Божествата во храмот и го обожува Господ со голема посветеност, согласно со правилата и прописите. Во втората фаза, посветеникот е свесен за неговиот однос со Господ, неговиот однос со другите посветеници, неговиот однос со лица кои се невини и неговиот однос со лица кои се завидливи. Понекогаш посветениците се лошо третирани од завидливи лица. Препорачано е за напредниот посветеник да биде толерантен; треба да покаже потполна сомилост кон лица кои се неуки или невини. Посветеникот кој проповеда има за цел да покаже сомилост кон невините лица, кои може да ги издигне до посветено служење.

Секој, во својата изворна позиција, е вечен слуга на Господ. Затоа, работата на секој посветеник е да ја разбуди кај секој свесноста за Кришна. Тоа е негова милост. Однесувањето на посветеникот кон другите посветеници кои му се еднакви (на исто ниво), е да одржува пријателство со нив. Вообичаено, треба да го гледа секое живо суштество како дел од Севишниот Господ. Различни живи суштества се појавуваат во различна форма на облека, но во согласност со упатствата од Бхагавад-гита, учената личност ги гледа сите суштества еднакво. Таквото однесување на посветеникот е многу ценето од Севишниот Господ. Затоа е речено дека светата личност е секогаш толерантна и милостива, тој е пријател на секого, никогаш не е непријател на никого и е мирољубив. Тоа се некои од добрите особини на посветеникот.

 

„Строфа на месецот” еднаш месечно ја подготвува Тарини Калинди Деви Даси и се состои од една одбрана строфа од нашите свети списи, а на чија содржина, эначење или эвук можете да медитирате эа време на иэведувањето на Вашите духовни активности.

Кратки статии

Бог? Кој е Тоа?

Што значи бхакта или ваишнава?

Зошто се кравите свети?

Колумни

PDF преэентации