Календар

Јули
п
в
с
ч
п
с
н
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
             

Неделен Програм

Воис Мастер курс

Харе Кришна
Маха - Мантра

Џапа Медитација

 

За време на мантрање џапа, бдеењето над сеќавањата на сетилните задоволства го оживува лажното его и нè исполнува со расположението „Јас сум уживател“. Во вакви мигови, посветеникот мора да ја зајакне својата сева-врити (мисли за служба) постојано велејќи си самиот на себе: ахам брахмасми, кришнера нитја даса; Јас не сум ова тело! Јас сум чиста духовна душа, делче на Кришна! Јас не сум уживател, јас не сум ништо друго туку вечен слуга на Кришна.
Кога ќе ви се појават бесмислени идеи или грешни мисли, бидете рамнодушни. Немојте да ги пречекате со ширум отворени раце. Лошите мисли ќе исчезнат ако не се поистоветувате со нив и ако се убедувате: „Јас не ги сакам овие мисли. Јас немам ништо со нив.“ Постепено умот ќе се одрекне од своите одвратни навики и среќно ќе го слави името на Кришна и ќе се држи до Неговите лотосови стапала. Ова е дхарана или сосредоточеност во џапа.

 

(Уметност на мантрањето Харе Кришна, десетто поглавје)

 

 

 

 

Кратки статии

Бог? Кој е Тоа?

Што значи бхакта или ваишнава?

Зошто се кравите свети?

Колумни

PDF преэентации